dimecres, 18 de juny del 2014

Ara ve el Ramadà

Ara ve el Ramadà, ¿vols venir a conèixer els catalans musulmans?. Tot i que aquesta frase tingui unes ressonàncies d’una cançó popular, aquest podria ser el lema d’un campanya per donar a conèixer a la societat catalana les vivències religioses, i humanes, que viuen els musulmans de Catalunya durant el mes sagrat de la seva religió. Sé que algunes comunitats musulmanes aprofiten el Ramadà per obrir les seves pràctiques religioses als seu entorn. És habitual celebrar algun iftar (moment de trencament del dejuni) obert al barri on està el lloc de culte perquè qualsevol persona pugui sumar-se a aquest moment significatiu conjuntament amb la comunitat musulmana.

Aquestes iniciatives són importants perquè ajuden a establir vincles socials que cohesionen i afermen la convivència cívica. Però, en moltes ocasions, l’esforç de les comunitats musulmanes poden passar desapercebuts per la indiferència social davant del seu gest o la recança d’aparèixer al costat dels musulmans pel temor que inspiren els populismes que tot ho cacen al vol. La reiteració d’aquestes actituds cansa i distorsiona els ponts de convivència i erosiona el caràcter d’alguns musulmans que noten, un dia sí i un altre també, com és difícil ser musulmà des de les contradiccions d’una identitat ambigua. Si a això li sumen els impactes d’una crisi econòmica que afecta durament a molts musulmans, no per ser afiliats a aquesta religió, sinó per la precarietat de les seves feines o la debilitat dels seus llocs de treball, el resultat és preocupant.


Altres països que ens han precedit en la gestió d’aquestes situacions adverteixen que tot això altera negativament les identitats dels col·lectius musulmans. Avisen que davant el fracàs del progrés econòmic i la poca sensibilitat de la societat vers les creences religioses dels musulmans es dóna un afebliment de la identitat dels individus que professen l’Islam. Com que molts tenen un origen, més proper que llunyà, als processos migratoris no es senten plenament integrats i consideren que se’ls menysté per la seva condició on la religió hi té un paper destacat. Davant d’aquesta perduda d’identitat l’Islam apareix com un refugi segur. Per això aquests moments són propicis per les lectures tancades i rigoristes de l’Islam. Els líders de les comunitats musulmanes comenten l’èxit dels nou fonamentalismes entre en els musulmans catalans. Tenim temps per prendre decisions oportunes. No deixem prendre l’oportunitat del proper Ramadà que comença la setmana vinent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada