dimarts, 10 de juny del 2014

Presons mentals

Les religions necessiten l´ús de referents culturals per expressar-se. Algunes, després de molts esforços i dures controvèrsies, han sabut trobar les expressions culturals més comprensibles als nostres temps. D’altres, encara no. En aquests casos, l’originalitat de la fe queda emmascarada per una cultura que resulta estranya i incomprensible al que podem considerar com la cultura del nostre temps i que defineix tota una civilització i la seva civilitat. Lamentablement, dins de l ‘Islam hi ha unes concepcions que no s’amaguen d’emprar uns símbols i expressions culturals molt arcaiques que entren en franc conflicte amb les representacions culturals de les societats occidentals i la seva civilitat.

Per evitar tot mal entès, reconec que el necessari respecte a la diversitat religiosa no ha de confondre’s i dissimular, en benefici de la convivència, el conflicte que algunes tradicions de l’Islam comporten per la nostre comprensió del respecte a la dignitat humana. La notícia de que comencen a veure’s dones musulmanes que es banyen vestides en algunes platges i piscines públiques ha encès les alarmes. Fa temps que aquest fenomen es presenta de forma esporàdica, però ara aquesta situació esdevé conflicte quan algun municipi  vol prohibir-ho. Ho trobo bé. Perquè certes indumentàries en les piscines públiques afecta a la salubritat. Però tampoc cal amagar que un dels motius d’aquesta oposició és considerar que les dones es banyin tapades és denigrant per elles.


Un cop, en un país de tradició musulmana, al preguntar perquè hi ha poques dónes a les mesquites vaig obtenir vàries respostes. Una era ben evident, l’Islam no obliga les dones a les mateixes pregàries que els homes. Però algun home va comentar-me, tot sincerant-se, que la presència de les dones a les mesquites els distrauria. Vaig trobar tota aquesta argumentació carregada d’un masclisme insuportable. Els mateixos arguments es fan servir per obligar a les dones a banyar-se quan més tapades millor. Aquest masclisme extrem és possible per una part perquè les pròpies dones estan presoneres d’unes creences que no són religioses, sinó culturals; i perquè hi ha uns homes que han fet unes interpretacions masclistes de l’Islam ben allunyades del sentit que l’Alcorà dóna a les relacions entre els homes i les dones. Cal avançar cap una comprensió oberta de l’Islam compatible amb els referents culturals de la nostra societat. El manteniment de certes pautes culturals són inacceptables perquè atempten la dignitat de les persones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada