dimarts, 3 de juny del 2014

Rebels amb causa

No era conscient que el títol que tenia pensat per aquesta nota és un dels lemes que fa feia servir l’organització juvenil extremista Arran. Aquesta coincidència em servirà per ampliar la meva reflexió a un terreny inicialment no previst. L’eclosió del conflicte de can Vies ha servit per ajudar-nos a pensar que darrera d’aquest fet hi ha altres qüestions que afecten profundament l’estabilitat de la nostra societat. El conflicte esclatat a Can Vies és només l’epifenomen d’unes tensions i situacions i que, en moltes ocasions, situa a una part de la joventut catalana en el marges de la nostre societat. Són els joves que, després de preparar-se per tenir un treball digne per progressar, de sobte es troben que una part d’ells no poden acomplir les seves esperances. La crisi econòmica es porta a la precarització laboral i a crear formes de vida alternatives a fi de poder desenvolupar una certa autonomia personal.

El resultat de tot això és una important marginalització d’aquesta joventut que exploració camins alternatius  en una societat que no volen perquè consideren que ha fracassat amb ells. És en aquest punt quan els camins que segueixen aquests joves divergeixen. Mentre alguns inicien la recerca de camins alternatius propositius des de la perifèria de la societat, però no contra la societat; altres, en l’altre extrem, radicalitzen les seves postures i s’enfronten amb violència a la pròpia societat i a les seves autoritats. Per entre mig es situen amplis sectors de col·lectius juvenils que emprenen experiències alternatives ocupant espais, alguns públics, des d’on fan propostes culturals presentades com resposta alternativa al sistema. Aquests espais ocupats són considerats, segons la terminologia a l’ús, com espais allibertats. Entorn d’aquest iniciatives s’han aplegat determinats grups i moviments juvenils totalment identificats amb aquesta situació de partida i que es senten atrets per les activitats culturals proposades.

És innegable que l’alta taxa d’atur juvenil i el treball escombraria de molts joves és una font de descontent creixent que ha de tenir una expressió social i política. Cap de les formacions polítiques i socials tradicionals han sabut recollir l’esperit d’indignació i de rebel·lió d’aquests joves. El seu lloc ha estat ocupat per algunes formacions polítiques radicals, com l’esmentada Arran o la mateixa CUP sempre presents en alguns dels darrers conflictes dels darrers mesos. Aquest estat d’agitació permanent, que s’expressa amb contundència i agressivitat, abandona les vies institucionals i ràpidament trasllada el conflicte al carrer.  Les mobilitzacions al carrer esdevenen el canal de participació política d’aquests joves que s’afirmen com esquerra independentista radical. Aquesta circumstància és aprofitada ràpidament per una mena d’internacional de la barbàrie que sobrevola per damunt de tota ocupació del carrers, sigui per motius festius o reivindicatius, per tensar al màxim la seva confrontació amb el poder constituït.  Al final, qualsevol conflicte, encara que sigui de petites dimensions inicilament, esdevé un conflicte generalitzat, violent i de difícil solució.


Atenció, el conflicte de can Vies, ara, o qualsevol altre que pugui aparèixer ben aviat, estan enviant molts missatges i em dóna la impressió de que no sempre els sabem interpretar correctament. El gran error que es podria cometre és no adonar-se que, darrera d’alguns d’aquests conflictes hi ha un conflicte generacional profund i de difícil solució si seguin sense comprendre que una part dels joves del nostre país es troben desesperançats i no perceben que se’ls faci cas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada