dissabte, 13 de desembre del 2014

Banderes confessionals

Un terç dels 196 països del món en l'actualitat tenen en les seves banderes nacionals símbols religiosos, segons una nova anàlisi que ha fet el centre Pew Research. Dels 64 països que es troben en aquesta categoria, prop de la meitat té símbols cristians (48%) i prop d'un terç incloure símbols religiosos islàmics (33%). Els símbols cristians es troben en 31 banderes nacionals d'Europa, Àsia i el Pacífic i en estat americans. El Regne Unitat , la "Union Jack", per exemple, inclou les creus de Sant Jordi, Sant Patrici i Sant Andreu. Alguns països de la Commonwealth continuen incorporant la “Union Jack” com a part de les seves pròpies banderes, incloent Fiji, Tuvalu, Austràlia i Nova Zelanda. Espanya, Grècia, Noruega i la República Dominicana són alguns dels altres països amb símbols cristians, més grans o més petits, en les seves banderes.

Símbols islàmics es troben en les banderes de 21 països de l'Àfrica subsahariana, la regió d'Àsia-Pacífic i Orient Mitjà i Nord d'Àfrica. A Bahrain, la bandera nacional compta amb cinc triangles blancs, símbol dels cinc pilars de l'Islam. Algèria, Turquia, Brunei i Uzbekistan són alguns dels molts països que inclouen una estrella i la mitja lluna islàmica en la seva bandera nacional. Encara que Singapur tingui una mitjana lluna i les estrelles en la seva bandera, en aquest cas no tenen un significat religiós.

Símbols religiosos budistes o hindús apareixen en cinc banderes nacionals; en tres d'aquests casos, els símbols s'apliquen a ambdues religions. La bandera de Cambodja representa Angkor Wat, un temple històricament associat tant amb l'hinduisme i el budisme, mentre que al Nepal, la bandera ofereix tant budista i símbols hindús per representar els dos grups religiosos predominants al país. I a l'Índia, el chakra blau al centre de la bandera té un significat simbòlic per als hindús i els budistes. Israel és l’únic país amb símbols jueus a la seva bandera nacional, incloent l'estrella de David i un fons de ratlles blanques i blaves representant d'un mantell de pregària jueu tradicional.


Sis països tenen símbols associats amb diverses altres religions en les seves banderes. La bandera japonesa, per exemple, inclou un hinomaru, o sol naixent, representant de les arrels espirituals sintoistes en l'antic imperi japonès. A Uruguai i l'Argentina, les dues banderes nacionals inclouen brillant sols daurats que es consideren representatius de la déu inca sol Inti. El déu asteca Huitzilopochtli es pot veure a la bandera mexicana com una àguila a la part alta d'un cactus amb una serp en el seu bec, una imatge llegendària basada en la creença que aquesta divinitat s’aparegué al poble asteca per donar les instruccions per a la construcció de l'antiga ciutat de Tenochtitlán.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada