diumenge, 7 de desembre del 2014

Millorar la inclusió social


Fa pocs dies, es presentà el llibre blanc Barcelona, capital d’un futur estat editat per l’ajuntament de Barcelona. He tingut l’honor d’escriure el capítol Barcelona, capital per a tothom que és una petita reflexió sobre la nova perspectiva que han de tenir comprensió del fet immigratori a la ciutat de Barcelona. L’entrada al blog és una part d’aquest article i amb ell s'acaba l'edició de l'article..

La interacció i el diàleg intercultural incrementen la inclusió social en promoure els vincles entre les persones. Barcelona ha demostrat al llarg de la seva història una important capacitat d’acollida i d’adaptació a les realitats socials canviants. Tot s’ha fet sense alterar la convivència ciutadana. La ciutat ofereix molts terrenys on desvetllar la interacció cultural. Els cicles festius de la ciutat són àmbits propicis per viure aquesta diversitat. El mateix es pot dir referent a les arts escèniques i visuals, l’esport, les expressions creatives i literàries o musicals, i altres sectors culturals on la diversitat cultural de la ciutat es pot expressar de forma natural.

La condició de Barcelona com a ciutat diversa i plural culturalment és compartida per moltes altres ciutats, viles i pobles de dins i fora de Catalunya. Aquesta realitat, en un món globalitzat, afavoreix l’establiment d’una xarxa de ciutats on compartir experiències i establir polítiques comunes. Barcelona com a capital de l’Estat català hauria d’aspirar a ser un referent positiu en la gestió de la diversitat cultural. Especialment en uns moments polítics on les errades o imprevisions beneficien els populismes excloents i les demagògies xenòfobes.


Barcelona capital de l’Estat català ha de ser una ciutat oberta, acollidora i integradora de la diversitat. La ciutat s’ha de construir des de la singularitat i la diversitat dels seus ciutadans. Aquesta diversitat és un potencial extraordinari que permet construir la ciutat de tots i contribuir, alhora, a definir el sentiment de pertinença personal. En la construcció de la Barcelona cosmopolita, i ensems capital de Catalunya, tothom hi té cabuda. No hi poden haver exclusions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada