dimarts, 24 de febrer del 2015

Preguntes sobre l’Islam




Fa temps que tinc relació continuada amb l’Islam. Tinc bons amics musulmans que estimo i comprenc les seves inquietuds; conec la realitat política i social d’algun país musulmà i des de fa temps procuro llegir tot el que puc sobre l’Islam. Intento sense defallir tendir ponts entre els musulmans que viuen a Catalunya i la societat catalana, amb resultats desiguals. Però estic preocupat, ja que més que trobar una àmplia comprensió sobre l’Islam hi trobo cada cop més recels per part dels que no són musulmans. M’ha sorprès constatar que aquesta desconfiança es dóna també, i creix, entre moltes persones a les quals se’ls suposa prou capacitat analítica per comprendre i diferenciar el que és l’Islam i el que són els grups radicals que es presenten com a islamistes. En general, la percepció que la ciutadania té de l’Islam és cada cop més negativa. 

Els no musulmans consideren que darrera de l’Islam es manifesten aspectes inquietants i preocupants. En les societats occidentals no s’entenen, per exemple, l’estatus de la dóna en les societats islàmiques i la comprensió que d’ella en té el mateix Islam; tampoc es comprèn la impermeabilitat d’aquelles societats a la secularització per evitar la confusió de plans entre la religió i política. No és fàcil assumir la intransigència adoptada en moltes societats islàmiques vers les altres religions i les dificultats que es donen per exercir la llibertat religiosa. Resulta paradoxal descobrir que aquestes dificultats es donen en països musulmans de tradició cultural àrab, mentre que a Indonèsia, el país amb més nombre de musulmans, sí que es respecte la llibertat religiosa.


Junt amb les anteriors consideracions, existeix una preocupació creixent per l’aparició de fenòmens violents associats, o que es volen associar, amb l’Islam. Per exemple, resulta sorprenent els enfrontaments durs entre sunnites i xiïtes en alguns països, o les diferents formes de terrorisme que busquen la seva justificació en interpretacions tancades de l’Islam. La perplexitat compren també els problemes que té l’Islam per compatibilitzar la seva expressió religiosa amb la cultura de Modernitat. No deixa de ser paradoxal adonar-se que, malgrat els esforços fets, encara són minoritàries les corrents de l’Islam que entren a reflexionar sobre aquests temes i són capaces de fer-se preguntes sobre la seva identitat i significació. Tot això, representen dificultats objectives alhora de presentar l’Islam en les societats occidentals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada