divendres, 20 de febrer del 2015

El terrorisme de l’Estat Islàmic i el terrorisme

En una confrontació és molt important identificar amb precisió l’enemic perquè d’això se’n desprèn tota l’estratègia comunicativa orientada a mobilitzar les persones contra l’adversari a batre.  En la recent cimera contra el terrorisme internacional el president Barack Obama defensà, davant els representants de més de seixanta països, que cal evitar evitar referir-se a descriure l'Estat Islàmic i Al-Qaeda com a grups inspirats en el que ell anomenà “l’Islam radical". Obama creu que aplicar aquest terme el atorga una legitimitat religiosa que no mereixen ni tenen: "no són líders religiosos, són terroristes". Tot seguit Obama afirmà que els Estats Units "no estem en guerra amb l'Islam. Estem en guerra amb les persones que han pervertit l'Islam."

Obama va dir que l'Estat Islàmic a Síria i l'Iraq, també conegut com ISIS o ISIL, s’esforça a presentar-se com un grup de guerrers sants que defensen l'Islam. Pretenen fonamentar la seva legitimitat amb la idea de que els països occidentals estan en guerra amb l'Islam, i per això la seva missió es reclutar i radicalitza joves musulmans de tot el món per combatre en qualsevol lloc. Per l’autonomenat Estat Islàmic el seu combat és global i per això el seu objectiu és aterrir a Occident en qualsevol lloc fent servir totes les estratègies de terror possible entre les quals destaca la manipulació psicològica. L’objectiu dels dirigents de l’Estat Islàmic és aconseguir que els ciutadans associem amb tota naturalitat que el seu terror es deriva d’una lectura radical de l’Islam.  La creació d’aquest marc mental d’associació de les seves actuacions amb la defensa de l’Islam, junt amb l’ús intel·ligent de les xarxes socials i els mitjans de comunicació són l’estratègia que segueixen aquests radicals per permeabilitzar les societats amb els seus missatges de terror. Per contrarestar això Obama fou contundent "mai hem d'acceptar les premissa que ells proposen, perquè són una mentida".  


Pel president nord-americà l'Estat islàmic i Al-Qaeda empren selectivament els textos islàmics per justificar que estan en una guerra religiosa. No obstant, afegí, no esmenten que hi ha més de mil cinc-cents milions de musulmans que rebutgen la ideologia i la violència d'odi que fomenta aquest grup terrorista. Per Obama “ells no representen a l'Islam com tampoc representen el cristianisme, el judaisme, el budisme o l’hinduisme  qualsevol boig que mata en nom d’aquestes tradicions religioses”. Finalment Obama  afegí “cap religió és responsable de terrorisme. Les persones són les úniques responsables de la violència i el terrorisme”. No obstant, en aquest combat necessari contra el terror de l’Estat Islàmic, les autoritats religioses i els líders de la comunitat musulmana mundial han de prendre més iniciatives locals orientades per tal que les societats occidentals puguin esvair els seus dubtes i tinguin una imatge mental de l’Islam diferent a la que estan consolidant, amb relatiu èxit, els grups terroristes. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada