dissabte, 21 de febrer del 2015

Valorar la dignitat humana dels immigrants

Segons ha informat ràdio Vaticana la 31 conferència de les Comissions Justícia i Pau europees s’ha demanat en una nota "als líders polítics de cada  nivell i els actors de la societat civil per expressar una reacció ferma per al creixement del racisme  i la xenofòbia al continent " per tal “d’assegurar el respecte dels drets de cada individu i trobar la unitat en la diversitat d'una societat veritablement humana ". Aquest objectiu ha de permetre als partits polítics, dins de la seva autonomia de cada país, “perseguir un respecte democràtica i no violent, cercant el màxim respecte pels altres”.

El document final de la trobada afirma que cal “protegir les minories” i no deixar-se emportar per “simplistes consignes nacionalistes”. Aquests, entesos en el context del document, han de comprendre’s no com una desqualificació de tots els nacionalismes sinó d’aquells que són nacionalismes excloents que busquen “el poder i la popularitat a causa dels programes polítics i les consignes simplistes que llancen una idea de prosperitat i seguretat vinculats a mesures unilaterals nacionalistes, a costa d'altres pobles” . Es tracta de moviments que promouen un “un paradigma de l'exclusió que agreuja la situació”.  El “nacionalisme d’exclusió” així el defineix la nota, “és contrari a la dignitat humana, és  la denegació de justícia i amenaça la cohesió social a nivell nacional i europeu”. Enfront d’aquest visió excloent es proposa “respectar la dignitat humana” i assumir que “la injustícia i la marginació d'una part de l'empresa - de nou subratllen les Esglésies d'Europa - no  mai crearà les condicions per a una comunitat pacífica

Davant la nova realitat de la immigració, el seu drama i la vergonya que representen algunes polítiques migratòries, les Comissions de Justícia i Pau afirmen que “ignorar aquesta realitat i mirar de segellar les fronteres als fluxos migratoris és poc realista i inhumà”. Cal trobar solucions al problema de la immigració tant a nivell nacional com internacional. A nivell europeu cal “acollir als refugiats  en dificultat; contribuir a la definició, en el dret internacional, per a una resolució pacífica  conflicte; impulsar l'ajuda al desenvolupament per donar a la gent l'oportunitat de triar si quedar-se en els seus països d’origen o integrar els estrangers a la comunitat ". La resposta no pot ser ni el racisme ni la xenofòbia. Els europeus han de ser conscients de que si bé “la Unió Europea és culpable de la crisi econòmica actual,  la desigualtat social i la desocupació” és evident que “segueix sent un  eina per al manteniment de la pau i resolució de conflictes al continent”. “


La visió cristiana de la justícia i la pau universal convida a la solidaritat i el respecte de tots ",  en la perspectiva del “bé comú universal” que es situa en una perspectiva més enllà dels propis interessos nacionals. El document acaba recomanant als responsables polítics i als empresaris adoptar unes polítiques que millorin el món del treball i que les polítiques d’immigració europees siguin coherents, especialment per combatre les migracions forçades i afavorir  la integració i la cohesió  social. Polítiques que han de combatre tot nacionalisme excloent, enfortir la democràcia, la solidaritat i el respecte a la dignitat humana a través de l'educació  i millorar la dignitat de l'home com "un element essencial del patrimoni comú  europeu”. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada