diumenge, 5 d’abril del 2015

Pasqua

Malgrat el que recomana la litúrgia estricte, vaig participar en una Vetlla Pasqual presidida per un magnífic sol de primavera de mitja tarda. L’escassetat de capellans obliga a uns horaris que són els que són i sort en tenim els catòlics de poder celebrar el Tridu Pasqual gràcies als ajuts que donen alguns religiosos a les parròquies rurals. Alhora d’encendre el foc a la porta de l’esglesiola del segle XI, unes obstinades ventades impedien, una i altra vegada mantenir viva la flama del ciri pasqual. Una persona comentà al meu costat “això és mostra de la debilitat de la fe”. El comentari podia semblar ocurrent, però en realitat transmetia una visió pessimista de la comunitat creient. Hi ha cristians poc esperançat de la força de l’Esperit en la comunitat creient.


Davant l’obstinació del vent, la comunitat creient començà a entrar a la petita esglesiola seguint un ciri apagat. L’interior del temple estava a les fosques. Les llums estaven apagades i només entrava una lleugera claror per les poques obertures de les sòlides parets de l’esglesiola romànica. Però no tot era foscor, algú havia aconseguit mantenir viva una espelma i la seva flama viva aconseguí encendre el ciri pasqual. De sobte la llum il·luminà resplendir en la foscor i poc a poc les espelmes dels assistents s’anaren encenent fins vèncer l’obscuritat del temple. Així, la lectura de pregó pasqual fou un text viu i ple de significació pels assistents. 

La nit benaurada que testimonia la resurrecció del Crist havia estat il·luminada per la comunitat de fe. La fe de la comunitat, manté viva la flama de l’esperança i anul·la qualsevol visió pessimista de l’experiència creient. Així, a la pregunta simple d’on és el Senyor davant del sepulcre buit, la resposta és senzilla: el Crist ressuscitat està allí on les persones construeixen esperança en el món. L’anunci de la Resurrecció ens ajuda entendre que tota mort pot ser vençuda per l’amor. Hi ha moltes morts quotidianes que neguen la vida. És en aquests moments quan els cristians hem de testimoniar que l’amor és vida. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada