dissabte, 13 de juny del 2015

Aturar la guerra del Iemen

La guerra al Iemen no s’atura. Els atacs aeris de la coalició militar àrab sunnita encapçalada per l'Aràbia Saudita continuen. Ara ha estat el bombardeig, dins de l’operació anomenada Operció Tempesta Decisiva, del casc vell de Sanà, la capital del Iemen, amb la destrucció de quatre edificis històrics declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Es tracta del primer atac aeri contra el centre històric de la capital des que la coalició va iniciar la seva campanya aèria al Iemen. La destrucció sistemàtica i planificada del Iemen segueix. Novament, el conflicte militar amaga un conflicte religiós de més profunditat que expressa el vell enfrontament entre els sunnites wahhabites i el xiisme.

Al Iemen, petit país àrab pobre per empobrit, s'enfronten combatents xiïtes huties amb seguidors del president sunnita Abed Rabbo Mansur Hadi refugiat actualment a l'Aràbia Saudita. Aquest territori torna a ser un lloc més en els enfrontaments entre sunnites i xiïtes. Els huties s’identifiquen amb la corrent del xiisme moderat anomenat zaidisme. Els combats han produït, fins ara, segons les xifres de Nacions Unides, uns 2.300 persones morts. Una de les conseqüències dels enfrontaments militars és el bloqueig imposat pels sunnites que provoca un important escassetat de productes de primera necessitat. La població no té aigua potable, ni electricitat ni benzina. Tot és extremadament precari. Les converses de pau al Iemen a iniciar a Ginebra pretenen aturar la guerra i permetre la ràpida entrada de mercaderies. L'autorització de l'ingrés de mercaderies és una qüestió de vida o mort.

La destrucció del patrimoni de la humanitat és una constant dels conflictes de l’Orient Mig. En uns casos, com a conseqüència de la radical interpretació de la lleis islàmica, com és el cas de l’Estat Islàmic, i ara els bombardeigs d’Aràbia Saudita al Iemen. El 21 de maig l’aviació saudita va malmetre la fortalesa històrica d’Al Qahira, a Taizz. Es tracta d’un edifici situat estratègicament al cim d’una muntanya i que fou un centre important en els segles XIII i XIV sota la dinastia Rasulid. Un altre atac destructiu fou la presa de Marib, construcció esmentada en el mateix Al Corà i relacionada amb la reina de Saba. La històrica ciutat de Sada, situada propera a la frontera amb l’Aràbia Saudita ha quedat força destruïda. Entre els edificis arrasats hi ha l’antiga mesquita de l’imam Al Hadi, la tomba d’aquest prestigiós religiós i polític, estava adjunta a aquesta mesquita edificada fa més de 1.000 anys. Al Hadi (859-911) fou el primer  imam seguidor de la corrent del xiisme moderat anomenat zaidisme. Aquests creients representen entre el 30 i el 40% dels musulmans del Iemen.  


UNESCO ha condemnat la destrucció d'edificis històrics de la Ciutat Vella de Sanà, al Iemen, un complex amb construccions del segle XI que tenia catalogat com a patrimoni de la humanitat. Aquest patrimoni “encarna l'ànima del poble iemenita, és un símbol de la seva història i el seu coneixement mil·lenaris i pertany a tota la humanitat", ha declarat la directora general de la UNESCO, Irina Bokova Bokova. El que passa el Iemen, o les folies de l’Estat Islàmic, són una expressió més del mensypreu que l’islam sunnita wahhabita té pels santuaris islàmics, actitud que és coherent amb l’obstinació que tingueren els wahhabites de destruir nombrosos edificis històrics de La Meca durant els últims anys. De nou, el conflicte religiós estripa territoris i trunca la vida de persones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada