dimarts, 23 de juny del 2015

República i Islam: enfrontar els desafiaments junts. Primera part


La recent constitució a França d’un ens per afavorir el diàleg amb la tradició religiosa musulmana ha estimulat varis debats entorn a la integració de l’Islam a la societat francesa. Un grup d’intel·lectuals i personalitats de diferents orígens han publicat un manifest per contribuir a que els francesos de cultura musulmana trobin el seu lloc en la societat francesa i en els valors de la República.  Pel seu interès, especialment per les analogies que es poden fer amb la nostre realitat, publicaré el contingut d’aquest manifest en diferents posts.

Els signants del manifest fan una crida a tots els actors polítics perquè sigui possible constituir a França una espai pel diàleg entre la República i l’Islam. Els atacs terroristes del 7, 8 i 9 de gener a París han provocat reaccions i controvèrsies que han posat al descobert la gravetat de les tensions socials i culturals relacionats amb l'Islam. Però la mobilització de l'11 de gener de 2015, moguda per un esperit d'harmonia i l'afirmació dels valors de la República, ha projectat el missatge ferm i optimista sobre la possibilitat de la convivència tolerant i fraterna. Però aquest esperit d'11 de gener s'ha de transformar en un moviment sostenible que ajudi a aclarir la relació entre la cultura musulmana d’alguns francesos i els valors republicans, per tal de crear les condicions d'un Islam de França en línia amb la República, els seus valors i les seves lleis .

Amb aquesta finalitat, aquest grup de personalitats, donem suport a la proposta del Govern d'establir un "fòrum per al diàleg" entre l'Estat i la cultura musulmana que tenen alguns ciutadans francesos. Consideren que aquesta instància de diàleg tindrà èxit si és plural i està constituïda per persones de prestigi dins de l’àmbit de l’Islam, tant en l’aspecte cultural com el religiós. Aquesta pluralitat proporcionarà una plataforma per al diàleg creïble, tant als ulls dels conciutadans de cultura musulmana com per les institucions. Aquesta serà també una gest d'obertura cap a tots els que vulguin participar conjuntament amb els ciutadans de cultura musulmana en la construcció de la convivència.


Aquests personalitats consideren que realment s’entrarà en una nova era, pacifica, en les relacions entre França i els seus ciutadans de religió musulmana,  només si les autoritats públiques i la els conciutadans de cultura musulmana assumeixen de mutu acord les responsabilitat compartides.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada