diumenge, 31 de gener del 2016

Antecedents de l’Islam 1. La resistència jueva als romans

Ens situem a l’Israel després de la mort de Jesús. El país estava ocupat pels romans. Els jueus creien amb la idea d'un regne jueu promogut per Déu el qual els donaria la victòria i la dominació sobre el món sencer. Mentrestant, un grup de jueus, finançats en part pels sacerdots del temple, intrigaven contra els ocupadors romans. Al final, la tensió política, acabà amb una revolta dels jueus, la Gran Revolta, contra els romans. L'any 66 començà la primera guerra dels jueus.

Fou un guerra molt dura per la gran repressió dels romans contra els jueus. Poc a poc les legions romanes comandades per Tito, fill de l'emperador Vespasià, anà reduint la resistència jueva. Els romans encerclaren la ciutat i demanaren als jueus deixar de donar suports als rebels. Els jueus cristians fugiren de Jerusalem per por de la represàlies. Aquests fets recorden el que es diu a Lc 21,20 “Quan veureu que les legions encerclen Jerusalem, sapigueu que arriba la seva devastació. Llavors, els qui es trobin a Judea, que fugin a les muntanyes; els qui siguin dintre la ciutat, que l'abandonin, i els qui es trobin al camp, que no entrin a la ciutat, perquè haurà vingut el temps que Déu li demanarà comptes, i tot allò que diuen les Escriptures es complirà. Ai de les qui esperin un fill o el criïn aquells dies! Perquè caurà una gran calamitat sobre el país i s'estendrà l'odi contra aquest poble: moriran víctimes de l'espasa o seran enduts captius per totes les nacions, i Jerusalem serà trepitjada pels pagans, fins que es compleixi el temps que Déu els ha concedit" (Lc 21,20-24)

L'abril de l'any 70 les legions començaren a recuperar la ciutat als insurgents, més desunits que mai  i entretinguts en baralles i lluites internes. Aquest divisió els restà capacitat de resposta a l’acció militar romana. A l'agost d'aquest mateix any la resistència es concentrà en el temple i, un accident fortuït, provocà un devastador incendi que el destruí totalment. S’havia acabat amb el gran el símbol del nacionalisme jueu. La derrota de Jerusalem fou inapel·lable i també la total rendició d'Israel als romans llevat la resistència de la fortalesa de Masada que acabarà 3 anys més tard.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada