dimecres, 20 de gener del 2016

Conversions on line

Els atemptats terroristes de 2015 o algunes accions efectuades a inicis del 2016 a França han estat provocats per persones que s'han radicalitzat de forma sobtada i individual a través de la consulta de pàgines gihadistes a Internet o de la lectura de publicacions que exalten el terrorisme. Alguns d'aquests terroristes són persones que no tenen una clara adscripció religiosa. Són persones banals sense cap militància clara a nivell polític o religiós. Persones grises i desconegudes en el serveis d'intel·ligència. ¿Per què aquestes persones fan aquesta conversió sobtada i el seu compromís a una guerra que els hi és força desconeguda i llunyana?

Els experts en conversions religioses afirmen que hi ha tres raons que expliquen el processos de conversió. En primer lloc, per tal que hi hagi una conversió ha d'haver-hi un contacte amb alguna persona que la inciti, generalment una persona religiosa amb certa autoritat dins de la religió. El següent pas és compartir la conversió i una certa negociació amb l'entorn a fi de que sigui socialment reconeguda i el convers acceptat. A més, tota conversió religiosa ha d'acceptar el context de secularització de les societats modernes i el caràcter laic de les institucions públiques. Però a França, els joves que s'han convertit i han anat a Síria o Iraq mostren uns processos ben diferents. Les conversions es realitzen sense mediació clerical. No intervé cap imam, tot i que en alguna ocasió es detecta la intervenció d'algun xeic de dubtosa reputació. Generalment, són conversions fetes on line sense intermediaris identificats i de forma secreta, sense reconeixement social. Perquè quan la conversió és pública apareixen situacions de greus conflictes amb l'entorn familiar. Molts pares s’assabenten de la conversió dels seus fills quan aquests els truquen des de la frontera de Síria. Sovint, els pares aprenen la conversió dels seus fills quan truquen a la frontera amb Síria. Per últim, els nous conversos, en lloc d'inscriure la seva fe en la societat, opten per viure-la des de la il·legalitat i a la contra de la societat en la qual han nascut perquè la consideren corrupte i mostra de la decadència d'Occident.


Curiosament, l'acte puntual d'afirmació de la conversió no és la recitació de la sahada com és preceptiu en l'islam, sinó el jurament de lleialtat (bay'ah) al líder i califa Al Baghdadi. Per això és considera que més que una conversió a l'islam es tracta d'una conversió a l'Estat Islàmic. Un cop fet aquest pas els nou conversos comencen un viatge iniciàtic a Orient en recerca de valors absoluts. Aquest islamisme de conversió és la base de moltes persones integrades a Estat Islàmic. Tot aquests comportaments senyalen que els compromisos d'aquests nous conversos no tenen res a veure amb les conversions religioses tradicionals, ni als compromisos relacionats a les adhesions a sectes. Es tracta d'un fenomen nou resultant de l'ús de sentiments religiosos per afavorir els compromisos militars i religiosos. Per aquest motiu les propostes teològiques que l'Estat Islàmic adreça a aquests joves són força simples i, bàsicament, orientades a justificar l'ús de la violència des de la tradició islàmica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada