dilluns, 27 de maig del 2013

Repensar la solidaritat


Poc a poc es coneix el pensament social del papa Francesc. La seva visió es situa en la línia de la Doctrina Social de l’Església i el magisteri eclesial dels darrers anys. Això s’evidencià ahir  en la intervenció del papa Francesc en la recepció als membres de la Fundació Centesimus Annus - Pro Pontifice en ocasió del Congrés Internacional sobre el tema: "Repensar la solidaritat per al ocupació: els reptes del segle XXI ". L’objectiu d’aquesta fundació, creada pel beat Joan Pau II fa vint any en record de la seva encíclica publicada en el centenari de la Rerum novarum, és  reflexionar i actuar en favor de la la Doctrina social de l'Església.

Sobre el lema que presideix el feta al Congrés, repensar la solidaritat, el papa Francesc ha explicat que "repensar" significa dues coses: d'una banda "conjugar el magisteri amb l'evolució socioeconòmica, que, sent constant i ràpida, presenta aspectes cada vegada més nous" i en segon lloc vol dir "aprofundir, reflexionar , per fer emergir tota la fecunditat d'un valor - la solidaritat en aquest cas - que en profunditat surt de l'Evangeli, és a dir de Jesucrist, i per tant com a tal conté potencialitat inesgotable ".

A la paraula solidaritat, ha dit el Papa,  "cal donar de nou la seva merescuda ciutadania social", la solidaritat "no és una almoina social, sinó un valor social". Ha afegit que “no hi ha pitjor pobresa material (...) que la de no permetre guanyar-se el pa i que priva de la dignitat del treball ". Reflexionant sobre l'actual crisi, ha afegit "que no és només econòmica i financera" ha explicat que "seguir als ídols del poder, del benefici, dels diners, per sobre del valor de la persona humana, s'ha convertit en una norma fonamental de funcionament i criteri decisiu d'organització ". Per acabar, el papa Francesc ha dit que la societat se li ha oblidat que "per sobre dels negocis, de la lògica i dels paràmetres del mercat, hi ha un ésser humà i hi ha alguna cosa que s'ha de l'home en tant que home, en virtut de la seva dignitat profunda: oferir-li la possibilitat de viure amb dignitat i de participar activament al bé comú ". Per això, ha recordat el Papa, "hem de tornar a la centralitat de l'home, a una visió més ètica de les activitats i de les relacions humanes, sense la por de perdre alguna cosa".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada