diumenge, 5 de maig del 2013

El món dels musulmans, els musulmans en el món


El centre Pew Research ha fet una nova enquesta sobre l’estat de la situació dels musulmans en el món. És una enquesta feta a partir de més de 38.000 entrevistes cara a cara en més de 80 idiomes amb els musulmans a Europa, Àsia, Orient Mitjà i Àfrica. La profunditat de l’anàlisi permet conèixer quin és l’estat el món dels musulmans.

La primera evidència és que els seguidors de la segona religió amb més adherents del món estan profundament compromesos amb la seva fe i volen que els seus principis conformin la seva vida personal, i també les seves societats i la política en general. En tots els països enquestat, excepte 39, la majoria dels musulmans diuen que l'Islam és l'única fe veritable que condueix a la vida eterna i que la creença en Déu ajuda a ser una persona moral. Molts musulmans també pensen que els seus líders religiosos han de tenir certa influència en els assumptes polítics. I molts expressen el desig que la sharia - la llei islàmica tradicional – sigui considerada com la llei oficial del seu país.

El percentatge de musulmans que diuen que volen que la sharia sigui "la llei oficial de la terra" varia segons el país enquestat. Des del menys del 8% d’Azerbaijan (8%) a la gairebé unanimitat a l'Afganistan (99%). Però les majories sòlides en la majoria dels països enquestats a tot l'Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica, a l’Àfrica subsahariana, Àsia meridional i Àsia són partidaris de l'establiment de la sharia; així ho creuen el 71% dels musulmans de Nigèria, el 72% a Indonèsia, el 74% a Egipte i el 89% dels musulmans dels territoris palestins.

Tot i aquesta valoració de la sharia, fins i tot en aquells països on hi ha un fort a la seva implantació, la majoria dels musulmans estan a favor de la llibertat religiosa en relació a la pràctica d'altres religions. Al Pakistan, per exemple, tres quartes parts dels musulmans diuen que els no musulmans són molt lliures de practicar la seva religió. No obstant això, el 84% dels musulmans de Pakistan estan a favor de que la sharia sigui la llei del país.  Aquests punts de vista aparentment divergents són possibles en part perquè la majoria dels partidaris de la sharia al Pakistan - com en molts altres països – pensen que la llei islàmica s'ha d'aplicar només als musulmans. Cal puntualitzar que els musulmans de tot el món tenen diferents interpretacions del que significa aplicar la sharia. L'estudi mostra que els musulmans tendeixen a pensar que la sharia ha d’aplicar-se per resoldre conflictes familiars o de propietat. En la majoria dels països enquestats, hi ha poc suport a càstigs severs, com el tall de les mans dels lladres o executar persones que es passen de l'islam a una altra fe. I fins i tot en l'àmbit domèstic, els musulmans difereixen àmpliament sobre el valor moral de la poligàmia, el divorci i la planificació familiar. El suport a l’ús de la sharia com a llei oficial és molt alta en països com el Pakistan (84%) i el Marroc (83%), on la constitució o les lleis bàsiques afavoreixen Islam sobre les altres religions.

En la majoria dels països enquestats, moltes de les dones musulmanes i homes coincideixen que una dona està sempre obligada a obeir al seu marit. De fet, més de nou de cada deu musulmans a l'Iraq (92%), Marroc (92%), Tunísia (93%), Indonèsia (93%), Afganistan (94%) i Malàisia (96%) expressa aquest punt de vista. Alhora, la majoria dels països enquestats diuen que una dona ha de poder decidir per si mateixa si portar un vel.

En general, l'estudi revela que la majoria dels musulmans no veuen cap tensió entre ser una persona religiosa i devota i viure en una societat moderna. Tampoc veuen cap conflicte entre la religió i la ciència. Molts són més partidaris de la democràcia que l'autoritarisme i consideren vàlides les teories evolucionistes. La majoria manifesta gaudir amb les propostes culturals occidentals, cinema, música i televisió - tot i que la majoria pensa la cultura popular occidental soscava la moral pública.

Pocs musulmans donen suport als atemptats suïcides o altres formes de violència contra els civils fets en el nom de l'Islam. El 72% diu que aquests actes no es justifiquen mai però hi una petit percentatge que considera que algun cop cal fer-la servir per defensar l'Islam. Aquestes minories són significatives en alguns països: el 26% a Bangladesh, el 29% a Egipte, el 39% a l'Afganistan i el 40% en els territoris palestins.

Altres resultats mostren que almenys la meitat dels musulmans en la majoria estan preocupats pels grups extremistes religiosos del seu país. Aquestes dades són significatives a Egipte (67%), Tunísia (67%), l'Iraq (68%), Guinea Bissau (72%) i Indonèsia (78%). Estan més preocupats pels extremistes islàmics que pels extremistes cristians. Una majoria aclaparadora de musulmans veuen certes conductes - en particular la prostitució (91%), l'homosexualitat (90%), el suïcidi (88%), l'avortament (77%), l'eutanàsia (74%) i el consum d'alcohol (80%)- com immorals. No obstant això, les actituds cap a la poligàmia, el divorci i el control de la natalitat són més variades. Per exemple, la poligàmia es considera moralment acceptable exceptuant la seva poc valoració pels musulmans de Bòsnia i Hercegovina i Azerbaidjan (4%), als territoris palestins (48%) i Malàisia (49%), mentre que es àmpliament acceptada a per la gran majoria de musulmans de diversos països a l'Àfrica subsahariana, com Senegal (86%) i Níger (87%).

Pocs musulmans consideren que hi hagi conflictes reals entre els més observants de la religió i els musulmans menys observants. En la majoria de països els musulmans creuen que sí que hi ha alguna tensió entre sunnites i els xiïtes; però on això és molt evident és al Pakistan (34%) i el Líban (38%). Els musulmans de l’Àfrica subsahariana són més propensos, molt més que els musulmans d’altres països, a afavorir les trobades interreligioses i estar informats sobre les altres religions. No obstant això, un percentatge important dels musulmans a l'Àfrica subsahariana perceben que existeix l'hostilitat entre musulmans i cristians. A Guinea Bissau, per exemple, el 41% dels musulmans diuen que la majoria o molts cristians són hostils cap als musulmans, i el 49% diuen que la majoria o molts musulmans són hostils cap als cristians.

En la meitat dels països enquestats, la majoria dels musulmans volen que els líders religiosos tinguin algun tipus d’influència en els assumptes polítics. S’observa que existeix una important minoria de musulmans d’Àsia, Orient Mitjà i Àfrica del Nord que consideren que els líders religiosos han de tenir molta influència política. Per exemple, el 37% dels musulmans a Jordània, el 41% a Malàisia i el 53% a l'Afganistan afirmen que els líders religiosos han de tenir un gran paper en la política.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada