dissabte, 25 de maig del 2013

El papa Francesc i el diable


La petita polèmica entorn si el papa Francesc va practicar o no l’altra dia un exorcisme a una persona suposadament posseïda per quatre dimonis a la mateixa plaça de sant Pere no és només una notícia sensacionalista. Diverses fonts del Vaticà han desmentit que el papa fes cap exorcisme, malgrat les opinions en contra d’alguns especialistes en aquests temes. El fet és que, a l’acabar la missa dominical, el papa Francesc, després de beneir a vàries persones en cadira de rodes s’aturà amb un d’ells i l’imposà les mans i recità una petita oració. Segons a explicat el capellà que l’acompanyava aquesta persona estava sota el domini del dimoni i després del seu contacte amb el papa l’home va exhalar profundament una mitja dotzena de vegades, es va sacsejar, i després es va deixar caure a la cadira de rodes. El sacerdot acompanyant és Juan Rivas, mexicà, membre del moviment Legionarios de Cristo.

La notícia és aquesta. El desmentit del Vaticà és rotund. La seva nota emesa dos dies després dels fets, al veure la volada que prenia la notícia, deia que el papa Francesc “"no tenia intenció de fer cap exorcisme. Però com sol fer pel malalt o el sofriment, ell simplement la intenció de pregar per algú que estava patint, que li va ser lliurat ". El sacerdot Juan Rivas, que estava al costat del malalt, afirmà que ell no va sentir les paraules concretes del papa per la qual cosa no es pot assegurar que fes un exorcisme, però segur que pregà per alliberar al malalt del diable.

El papa Francesc té un visió particular del diable. Des de l’inici del seu pontificat, el papa l’ha esmentat en diverses ocasions. En la seva primera homilia com a Papa el 14 de març, el papa Francesc va advertir als cardenals reunits a la Capella Sixtina, el dia després de la seva elecció que “Quan no es confessa a Jesucrist, em ve a la memòria la frase de Léon Bloy: «Qui no prega al Senyor, resa al diable». Quan no es confessa a Jesucrist, es confessa la mundanitat del diable, la mundanitat del dimoni” Després ha esmentat ja que el diable en un grapat d'ocasions. El darrer cop fou en una homilia el 4 de maig en la missa del matí a la capella de la residència Santa Marta. En aquesta ocasió va parlar de la necessitat d'un diàleg  amb tothom excepte amb “el príncep d’aquest món”. El papa Francesc té un visió particular del diable no coincident amb el concepte formulat per bona part de la teologia moderna. Dóna la impressió que hi ha persones  interessades en aprofitar aquesta circumstància per introduir dubtes sobre el papa, en un moment en que comença a prendre mesures orientades a adreçar la cúria i les finances del Vaticà. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada