dilluns, 9 de juliol del 2018

Reinventar la política IX – Democràcia i participació


La disminució de la participació política és un dels resultats més evidents de l'evolució dels sistemes democràtics moderns. Aquest fet afecta negativament al sentit de la democràcia, devalua els seus components institucionals i potencia l'aparició de les elits polítiques professionalitzades insensibles a les necessitats ciutadanes. La gran paradoxa de l'actual situació és que mentre el sistema polític assegura encertadament la igualtat política i ha desenvolupat espais formals de participació, al mateix temps ha fracassat per motivar-la eficientment. El resultat és que bona part de la societat ja no considera a la democràcia com un sistema basat en la participació en la vida pública, sinó com un sistema que garanteix només les llibertats formals però no representa als ciutadans. El sistema polític afavoreix que el poder polític oblidi les tres condicions bàsiques per considerar una societat com democràtica: la igualtat política, la no tirania i la deliberació

Els fets posen de manifest que ha caigut en desús la idea de que, en una societat democràtica,  l'obligació de participar és, a més d’un dret irrenunciable dels ciutadans, una exigència moral. La formació del poder no es fa només a través de les eleccions per sufragi universal -condició necessària però no suficient- sinó a través de l'esforç de presència diària de la ciutadania en l’espai públic i incidint en les deliberacions polítiques.

En una veritable democràcia la paraula participació té, dues accepcions: primera, la clàssica i tradicional d'elecció dels membres de les assemblees legislatives i dels governants; l'altra es refereix a la capacitat popular per incidir en les decisions adoptades pels representants electes durant el període en que dura el seu mandat. Això últim és el que no s'ha sabut desenvolupar des de les pròpies societats democràtiques. En els últims anys han sorgit forces veus que alerten contra el perill de deslegitimació de la política i de la democràcia i contra la falta de canals de participació. Però, per començar a recuperar els espais participatius en les societats democràtiques cal que els partits polítics, els veritables usurpadors del poder polític de la societat, han de governar d'una altra manera. Especialment han de renunciar a la concepció messiànica de la política  que ha arruïnat moltes de les esperances posades en ells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada