dilluns, 23 de juliol del 2018

Revisitar la politica XVII - Etica política

L'oblit arrossega la pèrdua de referents ètics i davant l'absència d'aquests el poder es sacralitza. Pel comportament d'alguns polítics es pot tenir la impressió de que, davant el desprestigi que sembla tenir tot allò apareix fortament ple de referències ètiques, el que domina es és l'afany o el desig d'aprofitar-se i treure profit de qualsevol oportunitat que es presenti...Ja ningú parla de transformar, millorant-los, els mecanismes d'un sistema; ja tots s'ocupen de treure profit. La corrupció s'ha enquistat en el sistema política contemporani. es té la sensació que molts polítics viuen bé, mentre bona part de la població pateix les conseqüències de la precarització social. .. I és així com, davant l'opinió pública, va prenent cos la sospita que els governants de les nostres democràcies estan més interessats a afavorir els seus propis interessos i el dels seus amics de grup polític, Al final el que resulta censurable dels diferents escàndols polítics associats a l'ús del poder en benefici propi són les facilitats d'enriquiment que el poder genera.

El prestigiós politòleg I. Dror en un informe al Club de Roma (1994) sobre la governació mundial destacà que la majoria de governs i polítics dediquen poca atenció a la qüestió moral. Resumint les seves idees es pot atribuir aquesta situació a les següents causes.

"Primer: la idea fal·laç que les eleccions són una via que garanteix trobar als polítics adequats".

"Segon: la cultura occidental moderna és testimoni d'una degradació general de conceptes tals com «el deure»".

"Tercer: l'adoració d'homo economicus".

"Quarta: l'èmfasi en els «drets humans» sense massa preocupació per les responsabilitats i deures humans".

"Cinquè: la divulgada degradació del consens en els nivells morals que s’han d'observar en la vida pública lligats al buit moral de la vida privada, crea una cultura general on els valors estan absents".

"Sisè: la nostra cultura democràtica igualitària mesura als polítics jerarquitzats i als funcionaris com si fossin «gent corrent» rebutjant l'exigència de condicions morals «elitistes»"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada