dimarts, 4 de setembre del 2018

La veritat és silenciosa

Vivim en una societat on ha molt soroll mediàtic. La política en provoca molt i viu d’aquest soroll que és el negoci dels medis de comunicació. Les xarxes socials han accelerat aquesta obsessió per la immediatesa  informativa i han accentuat la dinàmica de les relacions causals. Tot ha de tenir una resposta, tot mereix ser contestat. Davant d’aquesta tendència el papa Francesc ha dit: "La veritat és suau, la veritat és silenciosa" Davant de les persones que busquen només l'escàndol, que busquen només la divisió, l'únic camí a seguir és el silenci i la oració. El papa ha dit que el Senyor “ens dóna la gràcia de discernir quan hem de parlar i quan hem de callar". Aquesta màxima es pot aplicar en tots els àmbits de la vida. Si ho practiquem serem més imitadors de Jesús

El punt de partida d’aquesta reflexió del papa és una meditació sobre l'Evangeli de Lluc (Lc 4, 16-30), en què Jesús, tornant a Natzaret, és rebut amb força recel. El relat evangèlic permet "reflexionar sobre la manera d'actuar en la vida quotidiana, quan hi ha malentesos". Jesús, davant l’exigència de la gent del seu temps d’esperar signes del seu poder, només fa servir la força de "la Paraula de Déu". Quan va a la sinagoga, és acollit pels allí estant amb una gran curiositat: tots volen veure amb els seus propis ulls les grans obres de les que va ser capaç en altres terres. Però el Fill de Déu només esmentà la "Paraula de Déu". Amb el seu silenci al requeriment del seus veïns, Jesús es mostrà humil i provocà un canvi d'atmosfera.

El papa Francesc parla del silenci de Jesús com a mostra de la seva dignitat. El seu silenci, es manifestà amb tota la seva força en la creu. És el gran silenci de Jesús. El papa adverteix que molts cops discussions banals acaben en discòrdies i disputes greus. El que cal, diu Francesc, és practicar més el silenci, “expressar el que sents i després callar. Perquè la veritat és suau, la veritat és silenciosa, la veritat no és remorosa”. Davant les provocacions, davant les desavinences o les tensions cal proposar la dignitat del respecte a la diversitat i a la llibertat de les persones de ser diferents. En el cas d’agreujar-se la tensió perquè les persones de mala voluntat atien el conflicte llavors s’imposa el silenci.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada