divendres, 13 de març del 2015

Una altra mirada sobre els musulmans

La fundació ACSAR ha organitzat un interesant col·loqui sobre l’Islam confiant a Jordi Moreras la introducció de la reflexió. De les vàries coses dites, i que probablement tindré ocasió de comentar-ho en una altra nota, voldria referir-me en un primer moment al suggeridor comentari, quasi bé una advertència, sobre la necessitat de camviar de perspectiva alhora d’abordar alguns aspectes relacionats amb l’Islam. En Jordi Moreras constatava que abunden reflexions i cròniques en els mitjans de comunicació sobre el procés de radicalització terrorista delsjoves musulmans, especialment els que acaben en grups terroristes fent atemptats a Europa o marxant per unir-se a l’Estat Islàmic, i molta menys atenció al camí d’integració cívica que han la majoria de joves musulmans europeus.

Arran de l’atemptat de Charlie Hebdo i del supermercat jueu s’ha parlat molt dels seus autors, s’ha escrutat el seu pensament i els diferents contextos de les seves vides, En contrast, s’ha parlat molt poc dels contexts que han fet possible que un jove musulmà, Ahmed Merabet, es fes policia per defensar els valors bàsics de la república francesa (fou el policia assassinat en l’atemptat de Charlie Hebdo) o les raons perquè Lassana Bathily, el musulmà originari de Mali, actués defensant als jueus en el supermercat. Aquests dos joves musulmans són testimonis d’un comportament cívic i d’un model d’integració.


Tant el jove policia, lamentablement mort, com el jove empleat del supermercat, mostren la possibilitat d’una altra mirada per entendre el fenomen de l’Islam en les societats europees. L’excés de notorietat donada a la radicalització terrorista d’alguns joves musulmans enterboleix, ens distreu en excés, per entendre que existeix un Islam que està arrelant a Europa i que malda per convertir-se en una religió més dins de la pluralitat religiosa actual. Mentre es generi un interès, alguns cops excessiu i sobreactuat, per emfatitzar els riscos dels musulmans extremistes i violents, i s’oblidi que existeixen moltes vivències de l’Islam entre nosaltres que volen viure en harmonia i cívicament la seva religió, s’instal·larà entre nosaltres una visió distorsionada de l’Islam. Només cal veure com algunes tertúlies televisives accentuen, alguns cop amb exageració, els riscos i conflictes generats per les interpretacions radicals de l’Islam. Penso que cal fer un esforç, especialment els mitjans de comunicació, per presentar l’altre rostre de l’Islam. Cal parlar més dels musulmans que conviuen pacíficament com uns ciutadans més, tot i que, en més d’una ocasió hagin de lluitar activament per defensar els seus drets com a ciutadans d’un país democràtic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada