dissabte, 28 de març del 2015

Espai de diàleg amb l’Islam a França

El govern francès ha mogut fitxa després dels atemptats d’aquest inici d’any. Un dels seus objectius és garantir que la segona religió de França tindrà una veu que serà escolta i que els francesos musulmans respectaran les lleis de la República i la seva laïcitat. Això és la pedra angular de la reforma que el govern francès està impulsant per reformar la situació de l’Islam a França. Aquesta reforma també pretén combatre i frenar l’aparició de moviments i actituds antimusulmanes en la societat francesa. Hi ha un ampli acord polític que és això el que cal fer ara per millorar la convivència ciutadana.

Les iniciatives impulsades pel govern són estructurar un “espai de diàleg” que aporti transparència a la interlocució amb l’Islam de França. Aquest àmbit hauria reflectir millor la diversitat dels musulmans, donant  més rellevància als seus líders intel·lectuals i els seus dirigents associatius vistes les limitacions de les actuals estructures representatives. El govern francès considera que aquest “espai de diàleg” ha de substituir al poc representatiu Consell Francès del Culte Musulmà (CFCM), creat l’any 2003 per Nicolas Sarkozy quan era ministre de l’Interior, i que ha estat incapaç de representar a una comunitat creient que es calcula entre 4 i 5 milions de persones. El CFCM està presoner de les seves tensions internes que apareixen de forma recurrent i paralitza la utilitat social d’aquesta entitat. Bàsicament es critica que aquesta institució, en lloc d’estar orientada a potenciar un Islam de França, està presonera dels interessos dels països origen o de referència de molts dels musulmans francesos.


L’actual ministre de l’interior francès, Bernard Cazeneuve,  ha anunciat també una sèrie de mesures per millorar donar confiança als francesos musulmans, com per exemple, garantir la seguretat dels llocs de culte musulmà. Aquest ministre també ha explicat que es potenciarà la formació dels imams insistint en l’aprentatge dels valors cívics, especialment tot el fa referència al respecte a la laïcitat republicana. El Govern vol que l’entitat "Fundació per a les obres de l'Islam de França", institució creada l’any 2005 per supervisar el finançament de mesquites, ampliï e els seus objectis a "la promoció de l'Islam" no només en termes de "culte" sinó també en el camp del "desenvolupament cultural ". També es pretén desenvolupar la recerca universitària i potenciar diverses iniciatives per tal d’oferir als ciutadans francesos, creients o no, un millor coneixement de la segona religió de França. Ben segur que tots aquests propòsits ajudaran a millorar el trànsit cap a la construcció d’un Islam de França.  No obstant, no deixa de ser paradoxal que aquesta iniciativa estigui dins la protecció del Ministeri de l’Interior i no d’una instància política encarregada dels afers religiosos del francesos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada