dilluns, 16 de març del 2015

Nacionalcatolicisme rampant



Ahir, el ministre de l’interior assistí a la inauguració de la caserna de la Guardia Civil a Fitero (Navarra) com és propi pel seu càrrec institucional. L’únic detall, impropi precisament per la seva responsabilitat institucional, fou tolerar la benedicció de la caserna per una autoritat eclesiàstica. Un any abans, les autoritats eclesiàstiques  havien beneït també la col·locació de la primera pedra d’aquesta caserna. Aquestes autoritats, eclesiàstiques i civils, no han comprés el sentit literal del que diu l’article 16 de la Constitució. El ministre i totes les autoritats del seu seguici: la presidenta del Govern de Navarra, el director de la Guardia Civil, el president del Parlament de Navarra, la delegada del Govern a Navarra i varis cargues públics, participaren tranquil·lament en un acte institucional que contradiu el redactat constitucional.

Aquest comportaments, potenciats pel fervor catòlic del ministre, que deu actuar sota el criteri de fer allò que creu just que ha de fer, són un bona prova de que en el nostre país encara queda un llarg camí per superar les restes del nacionalcatolicisme incrustat en les estructures d’estat. La reiteració d’aquestes manifestacions dóna forces arguments als partidaris d’introduir per la cabota la concepció laïcista de l’Estat. Existeix una inèrcia en considerar que les institucions de l’estat han de seguir tenint connivència amb l’Església catòlica.

He observat, en més d’una ocasió, que aquests comportaments es donen sense interrogar-se si són avui adequats d’acord amb la voluntat de la no confessionalitat de les estructures d’estat. Tant la Guardia Civil com la Policia Nacional, per exemple, tenen agents de religió musulmana. Aquesta circumstància ha motivat que aquests cossos policials adeqüessin, amb força encert, com em consta, les seves pràctiques a fi de respectar la diversitat religiosa dels seus agents. Lamentablement, no sembla que aquesta sigui la situació d’alguns polítics amb altes responsabilitats de l’estat que, amb el seu comportament, mostra una peculiar comprensió dels principis constitucionals. No està de més recordar que la benedicció de la caserna de Fitero és inadequat i impropi amb la Constitució.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada