dimarts, 10 de març del 2020

Com les tradicions religioses afronten al coronavirus


El periodista hermeet Kaur de la CNN ha fet un interessant resum sobre com el coronavirus afecta a les pràctiques religioses.

A Betlem s’ha tancat l’església de la Nativitat i també ho ha fet la mesquita Omar Ben Khatab. El Papa no apareix a l’Angelus dominical ni fa l’audiència pública dels dimecres  a l a la plaça de sant Pere, parla per video; fins i tot s’ha tancat la plaça al públic. En moltes esglésies la comunió només es dona a la ma i s’ha deixat d’encaixar les mans com a signe de pau.

L’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies ha tancat varis temples i ha suspès diverses trobades internacionals. Una església Presbiteriana ha dit a la seva congregació que poden deixar d’anar momentàniament a les litúrgies. Han suggerit fer servir les xarxes socials per participar en actes religiosos.

Properament hi haurà la festa jueva del Purim moltes comunitats jueves proposen deixar de celebrar aquest any aquesta festa per evitar el contagi.  El Ministeri de Salut d'Israel ha prohibit grans esdeveniments comunitaris i reunions massives de més de 5.000 persones, el que significa que moltes ciutats han hagut de cancel·lar les seves celebracions de Purim. La llei jueva requereix que un escolti una lectura del rotlle  d'Ester, o la Meguilá, en veu alta sobre Purim. Les sinagogues que s'han tancat a causa de virus o han suspès grans reunions ara estan pensant com els seus congregants encara poden complir amb aquesta obligació.

En moltes mesquites es demana als musulmans que no s’abrasin o es facin un petó a la galta, sinó que col·loquin una mà sobre els seus cors, donin un gest respectuós o simplement somriguin. També s’han instal·lat desinfectants a les entrades de moltes mesquites. Arabia Saudí ha buidat el recinte de la Kaba i impedeix entrar-hi. En alguns llocs els imams estan esperant veure com evoluciona l’epidèmia per recomanar als feligresos que preguin a casa en lloc d’anar a la mesquita. En alguns països musulmans s’han suspès les  pregàries del divendres. En els Emirats Àrabs s’ha emès una fàtua prohibint que les persones malaltes assisteixin a les mesquites.

A la India s’ha recomanat als seus diferents estats no fer reunions massives. Això dificultarà la celebració de la propera festivitat del Holi que congrega a moltes persones en un to festiu. Els sikhs a Europa recomanen rentar-se les mans abans d’entrar als temples. Alguns centres budistes asiàtics han tancat.

Molts dels líders religiosos de diferents confessions que han pres la decisió de tancar llocs de culte, prohibir grans reunions o modificar les seves tradicions reconeixen que les seves accions poden desorientar, fins i tot decebre a alguns dels seus feligresos. Però la gravetat del moment exigeix prendre aquestes decisions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada