dijous, 19 de març del 2020

La Quaresma catòlica oriental

Per molts cristians hi ha un gran desconeixement de les esglésies catòliques orientals, les anomenades de ritus bizantí. Les esglésies catòliques de tradició bizantina viuen la Quaresma com un temps especial d’oració i dejuni. Durant la Quaresma aquestes esglésies només celebren l’eucaristia els dissabtes i diumenges, ja que tota la setmana és una preparació per la Pasqua setmanal, com tota la Quaresma és una preparació per la Pasqua anual.

Durant la Quaresma els catòlics de ritus bizantí practiquen l’abstinència de carn i de productes làctics en els monestirs, mentre que en la vida familiar hi ha una relaxació d’aquesta pràctica. També és propi d’aquests temps evitar l’ús de paraules vanes, no fer el mal, no criticar, no murmurar i ser sincer des del profund del cor. Una altra pràctica pròpia d’aquest temps és la correcció fraterna que porta a la reconciliació amb els germans. Al llarg de la Quaresma els superiors religiosos o els rectors de les parròquies al final de les completes diuen “sóc pecador, pregueu per mi” i la comunitat respon “el Senyor et perdoni”. I tothom li besa les mans com a signe de reconciliació.

El temps de Quaresma és també un moment de pregària intensa. S’augmenten, per exemple, el nombre de salms de les laudes i vespres, i es demana que les persones intensifiquen les pregàries personals. També és un període destinat a la caritat en record de la misericòrdia divina. Es tracta de donar a qui més ho necessita, perquè tots estem necessitats de moltes coses

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada