dimecres, 21 de maig del 2014

Sortir a l’encontre de l’individu modern

En el congrés sobre pastoral a les grans ciutats, el sociològic Manuel Castells recomanà a l’Església catòlica testimoniar l’Evangeli en les xarxes socials. Dit això, advertí que no es tractava tant de fer les pròpies xarxes socials, sinó d’estar present allí on les persones es relaciones i creen aquestes xarxes. Mutatis mutandis del que proposà Manuel Castells és el que afirmà Alfonso Carlos Comín en un brillant article de finals dels anys 70 del segle passat i publicat a Qüestions de Vida Cristiana. En aquest article Comín reflexionava sobre la presència dels cristians en el món. Amb gran visió afirmà que els cristians hem de testimoniar la fe allí on sembla més difícil de fer-ho.

Viure la fe comporta el testimoni de vida d’aquesta fe. Ser testimonis de la fe en una gran ciutat és tot un desafiament; però també és un gran oportunitat per tornar a situar l’experiència creient en la seva originalitat. Es tracta d’optar per la radicalitat evangèlica expressada en el seguiment de Jesús. Ell és l’única camí vàlid, tant per anar al Pare i conèixer-lo, com per aportar salvació a la humanitat. L’oblit de Jesús provocat per l’excessiu centrament institucional del cristianisme ha tapat l’anunci de l’Evangeli com gran notícia.


En les grans ciutats s’expressen grans desitjos de salvació. Els homes i dones urbans segueixen cercant acolliment i refugis càlids, amor, comprensió i consol a les penes i sofriments, així com trobar sortides a les seves esperances. És en aquest context on cal situar avui l’Evangeli i transmetre que Jesús, mort i ressuscitat, aporta el sentit que es busca. Fer-ho, és el repte pastoral més urgent per assegurar la credibilitat de l’Església en una gran ciutat. Aquesta és la missió que el papa Francesc a establert pels cristians. Ens cal sortir de la comoditat dels temples i anar a l’encontre de les persones cansades de fer-se preguntes que no tenen respostes, de patir les injustícies socials o de simplement viure en el desconsol. L’encontre, és anar al món i situar-se al costat de l’individu modern per escoltar-lo, comprendre’l i parlar de l’Evangeli de Jesús.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada