dissabte, 6 de setembre del 2014

Els bots nous de l’Evangeli

El Papa Francesc, en la predicada a la missa de Santa Marta del divendres passat, comentant l’Evangeli del dia,  recordà que l’Església ens demana als cristians que "deixem de banda les estructures caduques", aquelles que no serveixen, perquè "cal prendre bots nous: els de l'Evangeli". De tal manera que el cristià no ha de ser "esclau de tantes petites lleis", sinó obrir el seu cor al manament nou de l'amor. El Papa explicà que els mestres volien posar en dificultat a Jesús i per això li preguntaren per què els seus deixebles no dejunaven, tendint-li un parany i Jesús respongué parlant de la festa i la novetat de l’Evangeli. "A vi nou, bots nous. La novetat de l'Evangeli. ¿Què ens porta l'Evangeli ?, alegria i novetat. Aquests doctors de la llei estaven tancats en els seus manaments, en les seves prescripcions”..

Sant Pau, parlant d'ells, diu que abans d'arribar Jesús, tots estàvem confinats com a presoners sota la llei. Una llei que no era dolenta: però els va mantenir presoners. I la fe s'ha revelat, en Jesús ".
Abans d’arribar Jesús, recordà el papa Francesc, tots els jueus estàvem confinats, com a presoners sota la llei. Una llei que no era dolenta, però els mantenia presoners de la norma. Però la fe en Jesús allibera de les lleis que empresonen. Efectivament, abans de Jesús, el poble "tenia la llei que li havia donat Moisès"; i després un conjunt de "costums i petites lleis" que havien codificat els doctors. Tot això empresonava el cor dels jueus. Jesús mateix digué “"Jo no vinc a abolir la llei, sinó a dur-la a la seva plenitud”. Però Jesús explicà que volia dir la plenitud de la llei i per això parlà de les Benaurances, la llei de l'amor, l'amor total, tal com Jesús ens va demostrar amb el seu amor. Així, aquesta concepció de la llei és alliberadora i va més enllà de l’aferrament de la normativa. Jesús proposa actuar amb llibertat davant de la llei, si els cristians actuem guiats per l’amor.


En el final de la seva homilia el papa Francesc afirmà "Pau distingeix entre: fills de la llei i fills de la fe. A vi nou, bots nous. I per això l'Església ens demana, a tots nosaltres, alguns canvis ens demana deixar de banda les estructures peribles: No serveixen !” Enfront d’aquesta situació cal construir noves estructures inspirades en l’Evangeli i no en la rigidesa de la normativa. “L’estil de l'Evangeli és un estil divers , que porta la llei a la plenitud. Sí! Però d'una manera nova: és el vi nou, en bots nous ". I el Papa va concloure amb una petició: “Que el Senyor ens doni la gràcia de "no romandre presoners", sinó que "ens de la gràcia de l'alegria i de la llibertat que ens porta la novetat de l'Evangeli".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada