dimarts, 2 de setembre del 2014

No emmotllar-se al present

El sant pare Francesc en la seva petita reflexió dominical abans de l’Angelus ha comentat les lectures de la missa dominical per proposar un camí per vèncer el que anomenà cristianisme aigualit. El papa ha partit del text de sant Pau als cristians de Roma “no us emmotlleu al món present; transformeu-vos renovellant la vostra manera de veure les coses, perquè pugueu reconèixer quina és la voluntat de Déu: reconèixer allò que és bo, agradable a Déu i perfecte” (Rm 12,2). El risc pels cristians és que, tot i que cal viure plenament inserits en la realitat social i cultural pròpia del temps present, es que es converteixin en "mundans", de tal manera que "la sal perdi sabor", com digué Jesús, és a dir que el cristià es “s’aigualeixi"; perdi la càrrega de la novetat que li de Déu i de l'Esperit Sant. No hauria de ser així, sinó al contrari. Si els cristians som fidels a la força de l'Evangeli, aquest impuls vital hauria de transformar "els criteris de judici, els valors determinants, els punts d'interès, les línies de pensament, les fonts inspiradores i els models de vida “ (Pau VI, Exort. ap. Evangelii nuntiandi, 19) ".

Pel papa Francesc és trist trobar cristians aigualits, cristians que no són sal de la terra. Quan la sal perd el gust, ja no serveix per a res. El cristianisme ha perdut el gust quan la pràctica dels cristians s'ha lliurat a l'esperit del món. És a dir, quan els cristians s'han convertit en mundans. Per Cal combatre aquest risc cal renovar-se -se contínuament a partir de la saba de l'Evangeli.


¿Com es pot fer això?, es preguntà el papa Francesc. “Abans de res llegint i meditant l'Evangeli cada dia, així que la paraula de Jesús estigui sempre present en la nostra vida”. El papa proposà llegir i meditar durant el dia un passatge de la paraula de Déu. També proposà participar en la missa dominical. Allí Déu es fa present en la comunitat, s’escolta la seva paraula i es rep l'eucaristia que “ens uneix a ell i entre nosaltres; i després són molt importants per a la renovació espiritual els dies de recés i d'exercicis espirituals”. El papa sintetitzà la seva proposta en “Evangeli, eucaristia, oració”. Gràcies a aquests dons el cristians podem apropar-nos al Crist, seguir sobre el seu camí, que és un camí que permet "perdre la pròpia vida" per trobar-la. "Perdre", afegí el papa, ha d’entendre’s en el sentit de donar, oferir per amor i en l'amor. Aquesta donació comporta  acceptar un sacrifici personal, una experiència de la creu- que permet renovar la fe alliberada de l'egoisme i de la hipoteca de la mort, plena d'eternitat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada