dilluns, 8 de setembre del 2014

USA té pocs jihadistes

La presència de nombrosos ciutadans musulmans occidentals en les files de les milícies radicals del consolidat Estat Islàmic en territoris d’Iraq i Síria ha provocat una revisió  de  la política seguida en aquests països per integrar l’Islam amb normalitat. En un recent article a The Economist s’analitza el que s’ha fet als Estats Units d’Amèrica. La primera, i important constatació, és que a Nord Amèrica el procés d’assimilació no ha presentat els mateixos problemes que han tingut molts països d’Europa. La comunitat musulmana als Estats Units és plural i procedent de diverses tradicions. Els musulmans dels Estats Units difereixen d'Europa en quantitat i origen. Tot i que no es pot preguntar censalment quina religió tenen els nord-americans, es calcula que un 1% de la població és musulmana, enfront del 4,5% a Gran Bretanya i el 5% a Alemanya.
 
Un altre tret diferencial és que l’Islam nord-americà no està dominat per una sola tradició o grup ètnic. Un estudi del Centre d'Investigació Pew, fet l’any 2011, va trobar als Estats Units musulmans provinents de 77 països. En la majoria dels països d'Europa occidental, per contra, tenen un o dos grups dominants: algerians a França, marroquins i turcs a Holanda. Aquesta pluralitat de tradicions a Nord America fa que els immigrants tinguin més dificultats en tancar-se en grups ètnics apartant-se de la societat d’acollida. A més, aquesta diversitat contribueix a augmentar la seva tolerància i obertura de mires vers la mateixa religió islàmica.
 
Un altre fet diferencial és que els musulmans nord-americans tenen, en terme mig, els mateixos ingressos que la resta de ciutadans. Situació que no es dóna en els immigrants musulmans a Europa. El mateix es pot dir en relació als seus estudis i formació. Aquesta circumstància fa que els musulmans a Nord-Amèrica es sentin membres d’aquesta nació com qualsevol altra persona. Com a dada que evidencia la peculiar situació de l’Islam a Nord-Amèrica és que, segons l’estudi de Pew, el 15% de musulmans estan casats amb persones d’altre religió, percentatge que és superior al que passa amb altres religions. Les anàlisis sobre el perill de radicalització dels musulmans nord-americans demostren que són poques les persones que han seguit aquest procés. Més aviat, els pocs casos que s’han donat poden considerar-se anècdotes. Tota aquesta situació pot servir, conclou l’article del The Economist per explicar perquè en les files d’estrangers en les milícies de l’Estat Islàmic hi hagi només un centenar de nord-americans enfront dels milers que aporten cada un dels països amb més immigrants musulmans d’Occident.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada