dilluns, 6 de gener del 2020

Desajustos en els calendaris cristians


L'Església catòlica commemora el naixement de Jesucrist el 25 de desembre i avui,6 de gener Epifania. Però milions de cristians ortodoxos de tot el món celebren el Nadal el 6 i 7 de gener, gairebé tres setmanes després que a Occident hagin fet i quasi una setmana després d’inici de l'Any Nou. A Rússia, Geòrgia, Armènia, Bielorússia, Sèrbia, Egipte, Etiòpia i Kazakhstan, el 6 de gener és la nit de Nadal. El 7, el dia de Nadal. La diferència es deu a l'ús de calendaris diferents entre els cristians catòlics i ortodoxos.

El papa Gregori XIII el 1582, introduí el calendari gregorià, el qual és el calendari civil més utilitzat al món. En aquest calendari s’indica que el 25 de desembre es el dia de Nadal. El calendari gregorià fou introduït per fer que la data de la Pasqua fos sempre propera a l’equinocci de primavera. Fins en aquells moments la data s'anava desplaçant de tal manera que podia donar-se el cas que algun any la Pasqua es celebrés a l’estiu i això és el que el Papa volia evitar.

 Però els cristians ortodoxos - excloent l'Església Ortodoxa grega - utilitzen el calendari julià, implementat l'any 46 A.C. per Juli César, que té 13 dies de «retard» perquè, en el seu moment,  el papa Gregori decidí esborrar del calendari els dies entre el 4 i el 15 d'octubre de 1582 per realitzar l'ajust. Com que hi havia una diferència entre els calendaris entre l’església cristiana catòlica i ortodoxa, algunes esglésies ortodoxes, com l'església Ortodoxa Grega a Grècia, Xipre i Bulgària va adoptar el calendari gregorià l'any 1923. Els ortodoxos de Jerusalem també celebren el Nadal segons el calendari gregorià. Tècnicament parlant, el Nadal en el calendari julià encara cau el 25 de desembre, però com que els calendaris estan desajustats, aquest dia equival al 7 de gener segons el calendari gregorià. Dia que pels cristians que segueixen el calendari gregorià, el 6 de gener marca el dia de l'Epifania. Molts països cristians ortodoxos, com Rússia, utilitzen el calendari gregorià en les seves vides quotidianes, però sovint tornen al calendari julià per les seves festes religioses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada