dimarts, 21 de gener del 2020

Per què el vel i el turbant són sagrats a l’islam – II


Durant uns dies publicaré la traducció al català d’un interessant article de Nabil Mouline sobre l’ús del vel i el turbant a l’islam. L’article ha estat publicat a l’edició digital de Le Monde des religions (24 desembre 2019). Historiadora i politòloga, Nabil Mouline és investigadora del CNRS. Ha publicat recentment el llibre:  “El califat: història política de l'Islam”

Per a les dones, les coses són molt més complexes, el seu vestit depèn en gran mesura de la seva condició social. Cap al final de la seva vida, Mahoma va imposar una mena de confinament a les seves dones (Alcorà 33, 30-3, 55, 59). Només poden interactuar amb desconeguts mitjançant una mena de cortina (hijab) per evitar qualsevol temptació. En públic, les dones del Profeta, les seves filles i les esposes dels primers creients han d’aconseguir, d’acord amb la prescripció alcorànica (33, 59), d’embolicar-se de cap a peus en un drap gran (jilbab) que només es mostra a través d'un ull per donar-se a conèixer i evitar així qualsevol forma d’ofensa. En un altre passatge, el text sagrat (24, 31) els uneix per tenir una marxa de casta i per amagar el pit per un mocador o un mocador (khimar).Algunes tradicions ens informen que existeixen altres formes de vel durant aquest període. Algunes dones es posen al cap un simple drap (mentil) i amaguen la cara completament gràcies a un burqu '/ niqab, o parcialment gràcies a un litam que emmascara la boca i el nas.

Alguns indicis, però, suggereixen que aquestes pràctiques no eren universals en temps del Profeta i dels primers califes. Mentre que diverses dones lliures, sobretot dones d’alt rang, surten amb la cara descoberta, reben desconeguts i parlen a la mesquita, els esclaus i els llibertaris no tenen dret a tapar-se el cap.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada