dimecres, 24 d’octubre del 2012

El Montaplatos



En temps magres, com el que ens toca viure, necessitem de la cultura per comprendre millor la rugositat de la naturalesa humana. L’obra de teatre d’Harold Pinter El Montaplatos aporta suggerents elements de reflexió que ajuden a transitar pel moment present. Dos personatges, magistralment interpretats per Alberto San Juan i Guillermo Toledo, es troben tancats en un espai claustrofòbic on el món queda reduït a les seves relacions, a unes petites possessions materials i a l’espera d’unes ordres que no acaben d’arribar. Fins i tot, els petits plaers mundans, com és el prendre un cafè no poden fer-ho perquè, tot i tenir llumins no tenen gas.

L’espai on la vida es condensa s’altera per un elevador de plats a través del qual es relacionen verticalment amb algú que es troba més amunt. Així, les relacions horitzontals travades per l’amistat i la companyonia de treballar plegats, s’altera per unes relacions verticals basades en unes ordres d’aparent absurditat que es presenten com incomprensibles. Això altera la naturalesa humana i els dos protagonistes queden avocats a l’abisme. Mentrestant des del poder superior, que es relaciona a través de l’elevador de plats, se’ls pren tot el poc que tenen, només els hi deixen el cafè, que no poden prendre per no tenir gas.

El poder que està dalt, a l’exterior dels dos protagonistes, irromp violentament sobre una violència que els mateixos protagonistes coneixen prou bé, perquè aquest és el seu ofici: matar per encàrrec. Llavors, violència exterior altera profundament les relacions dels dos amics fins a l’extrem que el desenllaç de l’obra mostra el seu enfonsament màxim. El premi Nobel de Literatura Harold Pinter situa l’espectador davant la fragilitat humana i el convida a pensar sobre aquesta circumstància. Els elements de la posada en escena estan plantejats de forma molt intel·ligent per crear l'atmosfera precisa. L'escenografia, extremadament simple, és força impactant que, juntament amb un excel·lent disseny d'il·luminació ajuda a crear l'ambient necessari. Els actors aporten el complement necessari per recomanar l’anada al teatre per veure l’obra El Montaplatos. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada