dissabte, 20 d’octubre del 2012

Religions i espiritualitat


He escoltat a Xavier Melloni respondre a la pregunta: ¿què aporten les religions a l’espiritualitat?. A partir del cristianisme Xavier Melloni ha proposat cinc principis com a resposta.

1er. Principi de personalització. L’espiritualitat cristiana es basa en una experiència personal de Jesús i en l’experiència que aquest té de Déu. Experiència que el porta anomenar-la Abba, Pare. Al costat del riu Jordà es sent una veu que diu “tu ets el meu Fill, el meu estimat; en tu m'he complagut” (Mc 1,9).L’amor entre el Pare i el Fill ens aporta la idea de que les persones són sagrades perquè participen d’aquesta amor.

2on Principi de la solidaritat. L’altre és sagrat. La paràbola del judici final de Mateu (Mt 25) il·lustra perfectament el sentit de l’amor a l’altre que està a la base de l’espiritualitat cristiana. Amor operant. Cada cop que estimem al proïsme experimentem a Déu.

3er. Principi de sobrietat. La pobresa és una benedicció. Ser pobre és una benaurança perquè significa viure joiosament amb el que es té. Pobresa no és misèria. La justícia es ajuda a vèncer la misèria que neix de la injustícia. La pobresa és saber renunciar allò que és superflu i accessori.

4art. Principi escatològic. Qualsevol projecte humà es queda curt, les utopies polítiques no esgoten el Regne de Déu. No hi ha proposta humana que permeti assolir totalment l’anhel de fraternitat que neix de l’amor de Déu. Experimentar aquesta limitació ens remet a l’experiència de la plenitud de Déu.

5è. Principi d’interiorització. Vivim en un temps de diversitat religiosa. Els cristians no som els únics. Cal descobrir la dimensió interior de cada persona que aporten cada una de les religions. Cal saber oferir els temples catòlics buits de las grans urbs perquè les persones puguin experimentar l’experiència silent del Transcendent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada