divendres, 29 de novembre del 2013

Diàleg interreligiós



Per poder dialogar cal entendre l’altra persona. La receptivitat vers l’altra és fonamental. Aquesta actitud és resumeix en una paraula: empatia. Cal saber-se situar en la situació de l’altra per entendre les seves raons. Des d’aquesta comprensió el diàleg es fa fluid i és molt més fàcil trobar punts de trobada que ajudin a progressar. En tot diàleg, les persones canviem. No restem indiferent als arguments dels altres i les seves raons són incorporades com a referències que ajuden a madurar el propi pensament. Així, el pensament és una procés obert a la seva transformació per la trobada dialogal amb l’altre.

Aquesta és la idea que el papa Francesc ha transmès als participants de la Plenària del Consell Pontifici per al Diàleg Interreligiós . En el seu discurs , Francesc ha recordat que
aquest diàleg avui és més necessari que mai perquè el món, gràcies a la globalització, s’ha fet més petit i les trobades entre persones que tenen diferents religions és constant. Però, cal estar preparats per saber dialogar. Aquesta realitat és un desafiament per a la compressió de la fe i per a la vida concreta de les Esglésies locals, de les parròquies, de moltíssims creients. Per fer que el diàleg sigui fructífer cal, fent referència a la seva recent publicada exhortació apostòlica Evangelii gaudium, tenir  "una actitud d'obertura en la veritat i en l'amor ha de caracteritzar el diàleg amb els creients de les religions no cristianes, malgrat els diversos obstacles i dificultats, particularment els fonamentalismes d'ambdues parts".

Dialogar, ha dit el papa, "no significa renunciar a la pròpia identitat quan es va a la trobada amb l'altre , i tampoc cedir a compromisos sobre la fe i la moral cristiana". Al contrari, citant de nou l'exhortació apostòlica , Francisco ha assenyalat que "la veritable obertura implica mantenir-se ferm en les pròpies conviccions més profundes, amb una identitat clara i joiosa ". I és per això que aquesta obertura està "oberta a comprendre les raons de l'altre, capaç de relacions humanes respectuoses , convençuda que la trobada amb qui és diferent que nosaltres pot ser una ocasió de creixement en la fraternitat, d'enriquiment i de testimoniatge ". Sobre el diàleg interreligiós el papa Francesc ha dit que els catòlics “no imposem res, no fem servir cap estratègia enganyosa per atreure fidels, però sí testifiquem amb alegria, amb senzillesa, allò en el que creiem i el que som". El diàleg ha de servir per superar la por  “cap a les diferents tradicions religioses i cap a la dimensió religiosa com a tal" . Sobre el diàleg el papa ha afirmat que "el futur està en la convivència respectuosa de la diversitat , no en l'aprovació d'un pensament únic teòricament neutral . Per això, es fa imprescindible el reconeixement del dret fonamental a la llibertat religiosa , en totes les seves dimensions"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada