divendres, 1 de novembre del 2013

Tots Sants, estar obert als altres

Avui és la festivitat de Tots Sants, gran festa en la litúrgia cristiana. És el dia de la comunió dels sants. Com diu el Catecisme de l'Església Catòlica aquest terme fa referència a dues realitats : la comunió en les coses santes  i la comunió entre les persones santes. El papa Francesc en la seva catequesi setmanal ha reflexionat sobre aquest darrer aspecte. Segons el papa aquesta festivitat ens recorda “que no estem sols sinó que hi ha una comunió de vida entre tots els que pertanyen a Crist”. Així, el que som, el que sóc, és una cadena de continuïtat i d’universalitat. La meva fe no és una anècdota, sinó que forma part d’un projecte que té història i comunió eclesial.

La festa de Tots Sants accentua el caràcter de comunió eclesial que té la fe: “l'Església , en la seva veritat més profunda , és comunió amb Déu , familiaritat amb Déu , una comunió d'amor amb Crist i amb el Pare en l'Esperit Sant, que es perllonga en una comunió fraterna . La relació entre Jesús i el Pare és la "matriu " de la unió que hem de tenir els cristians per arribar a ser realment un sol cor i una sola ànima entre nosaltres. “Estar units entre nosaltres ens porta a estar units a Déu, ens porta a aquesta relació amb Déu que és el nostre Pare”. Per això, diu el papa la comunió dels sants ens ajuda en la nostra vida cristiana perquè “la nostra fe necessita del suport dels altres, especialment en temps difícils. Si estem units la fe es torna més fort”. La privacitat no ajuda a madurar la fe perquè impedeix l’enriquiment espiritual a partir de la fe dels demés.

Aquesta comunió dels sants és necessària per enfortir la fe. Tal com diu el papa Francesc la fe té moments d’incertesa “tots les hem experimentat, jo també, forma part del camí de la fe, del camí de la nostra vida. Qui de nosaltres no ha experimentat inseguretat, desconcert i fins i tot dubtes en el camí de la fe ? (...) Tot això no ens ha de sorprendre, perquè som éssers humans, marcats per la fragilitat i les limitacions  tots som fràgils, tots tenim límits. No obstant això, en aquests temps difícils cal confiar en l'ajuda de Déu, a través de l'oració filial, i al mateix temps, és important trobar el coratge i la humilitat per estar obert als altres, per demanar ajuda, per demanar que ens donin una mà. Quantes vegades hem fet això , i després hem estat capaços de sortir del problema i trobar Déu una altra vegada! En aquesta comunió - comunió vol dir comú - unió - , som una gran família , on tots els components s'ajuden i es recolzen mútuament.


Finalment el papa Francesc ha plantejat que la comunió dels sants va més enllà de la vida terrenal , “va més enllà de la mort i dura per sempre. Aquesta unió entre nosaltres, va més enllà i continua en l'altra vida, és una unió espiritual que neix del baptisme i no es trenca amb la mort, sinó que, gràcies al Crist ressuscitat, està destinat a trobar la seva plenitud en la vida eterna” . Això introdueix la perspectiva de que tots nosaltres, el presents ara i aquí, formen una sola la gran família amb els que han precedit. Tots plegats integrem una experiència única de fe. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada