dimarts, 26 de novembre del 2013

Memorial Cassià Maria Just


Avui ha estat lliurat el III Memorial Cassià Just de la Generalitat de Catalunya a través de la Direcció General d’Afers Religiosos a la Comunitat Filipense de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes de Barcelona pel seu servei al país, a la pedagogia i a l’espiritualitat. El nom del guardó evoca el record de Cassià Maria Just qui fou abat del monestir de Santa Maria de Montserrat des de l’any 1966 fins 1989 i referent en el diàleg, l’humanisme, l’acolliment, la solidaritat, la llibertat d'esperit i la defensa de Catalunya. El memorial vol reconèixer les aportacions a la construcció d’un espai comú basat en la laïcitat com a respecte a la diversitat, en el marc d’una societat moderna, justa i democràtica. 


El jurat ha concedit el III Memorial a la Comunitat Filipense de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes de Barcelona pel seu servei al país, a la pedagogia i a l’espiritualitat. Aquest centre educatiu que ha estat pioner en la renovació pedagògica i ha obert nous camins en l’educació espiritual. El veredicte del jurat també afirma que “el guardó a la Comunitat Filipense també és un reconeixement de la important tasca que duen a terme moltes institucions educatives en la formació integral dels alumnes com a persones lliures, responsables i conscients de la dimensió espiritual”. El jurat ha valorat especialment “la pràctica diària dels exercicis d’interiorització amb l’alumnat com a entrada en aquell àmbit del misteri que ajudarà els nois i noies en les seves opcions espirituals”. També han considerat de forma positiva “l’ensenyament de la cultura religiosa a tot l’alumnat, des de l’especificitat pròpia d’una escola cristiana, com a base del respecte entre les persones i el reconeixement de totes les religions com a fons de saviesa”. A més, s’ha valorat, de manera especial, “l’arrelament de les germanes filipenses, la majoria de les quals provenen de fora de Catalunya, per tal de fer-se seus la llengua, la història i els anhels del nostre país, i l’obertura a l’entorn, tot posant casa seva a disposició d’iniciatives diverses en l’àmbit cívic, pedagògic i cultural”.

L’Escola Nostra Senyora de Lurdes va ser creada el 1880 per Gertrudis Castanyer, fundadora de la Congregació de Germanes de Sant Felip Neri, conegudes com les Filipenses. Un orde religiós fundat a Catalunya que avui és present a diversos països del continent americà. Els anteriors premiats foren, el cardenal Martini, en la primera edició, i la monja Teresa Losada en la segona edició. Moltes felicitats a aquesta comunitat educativa pel III Memorial Cassià Maria Just.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada