dimecres, 30 de gener del 2013

Diàleg intercultural



Tot moment té la seva construcció cultural i tota cultura és la suma d'aquests moments. El present recull les aportacions del passat, però en ell s’edifica el patrimoni cultural del futur. Si el passat era culturalment poc divers, la percepció del present cultural es percep com uniforme. Però quan el present és plural s’incrementa la construcció d'un patrimoni cultural ric en matisos. Aquest camí és pot fer de dues maneres.

Una d'elles és per juxtaposició. Es quan més que defensar una cultura preval el multiculturalisme a partir d'un procés similar a la construcció d'un patchwork. Sota la percepció duna cultura comuna existeix una amalgama de realitats culturals incomunicades sense entendre’s. Aquest model basat en la coexistència no només no ha servit, sinó que ha estat la causa de molts problemes. Una altra alternativa és apostar per la convivència a partir de la interacció i la progressiva integració en un projecte comú. Llavors sí que emergeix una cultura compartida basada en la trobada i el diàleg de models culturals que no només volen coexistir, sinó conviure i enriquir-se.

Catalunya, terra acollidora de persones provinents d'altres referents culturals, ha d’apostar decididament pel diàleg interculural. Cal fomentar la trobada dels diferents referents culturals aportats pels catalans, sigui qui sigui el seu origen. El camí és l’adaptació mútua a la nova situació, tot reconeixent que aquest procés de diàleg es fa en el marc d'una cultura de referència que té una clara tradició i uns vincles amb el patrimoni del passat. Per això, la governança comporta incorporar el diàleg intercultural en l’agenda pública. Gràcies a ell, ben segur, s’enfortirà la convivència entre els catalans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada