diumenge, 20 de gener del 2013

Diccionario


Les paraules ens permeten expressar-nos i entendre’ns. Gràcies a la parla les persones hem conformat el pensament i amb ell els conceptes. Per això és important que les paraules expressin adequadament els conceptes i siguin del tot precises. Les ambigüitats ens poden provocar mal entesos i ens empobreixen. Per tenir el rigor de la paraula justa ens calen experts de les paraules i els conceptes. Això és el que feu al segle passat Maria Moliner. Bibliotecària, filòloga i lexicògrafa autora del prestigiós Diccionario de uso del español. La seva és un exemple de coherència i d’excel·lència professional.

L’obre de teatre Diccionario de Manuel Calzada i dirigida per José Carlos Plaza permet entrar en les múltiples dimensions de la vida Maria Moliner. La meravellosa interpretació de Vicky Peña permet descobrir la bellesa d’un text que perfila amb exactitud la dimensió humana d’aquesta dona. L’espectador entra en el personatge i compren la tenacitat professional de Maria Moliner de rescatar el sentit de les paraules castellanes. Gràcies al seu treball, tal com ens proposa en l’obra, les paraules abandonen l’Acadèmia i ens pertanyen. Els mots, tal com proposà aquesta filòloga, adquireixen sentit i vida pròpia, gràcies al qual s’entenen.

Maria Moliner fou una dona compromesa en el seu temps. Amb el seu comportament personal, professional i cívic aconseguí depurar les paraules i donar-les el vertader sentit. La seva actuació és exemple per tots nosaltres, especialment en una època en que les paraules són ambigües i, tot sovint, provoquen l’efecte contrari per les quals foren creades: la confusió. Hi ha un segrest de les paraules que afavoreix la manipulació i la mediocritat de pensament. Recomano de tot cor veure aquesta obra i deixar-se captivar per totes les seves lectures. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada