dimarts, 22 de gener del 2013

Hinduisme


L’editorial Fragmenta acaba de publicar el llibre L’hinduisme de Svami Satyananda Sarasvati amb contrapunts de Laia de Ahumada, Albert Ferrer i Vicente Merlo. L’autor del llibre, és un català  gran coneixedor de la tradició hindú, especialment la filosofia del Yoga, l’Advaita Vedanta i el shivaisme del Caixmir. Les tres dècades que l’autor ha viscut a la India li ha permès conèixer a fons la saviesa mil·lenària de l’hinduisme. Aquesta religió és la tradició espiritual i metafísica, encara viva, més antiga del món. 


Com a religió no depèn de cap fundador identificat, messies o profeta, ni cap persona concreta. Tampoc està vinculada a un únic llibre sagrat, tot i la importància que aquesta tradició dóna als Vedes, ni d’una única doctrina o dogma, o d’un culte, pràctica o camí religiós; ni tan sols pretén mostrar una única manera d’entendre la realitat.

A la base de l’hinduisme hi ha el reconeixement de la sacralitat de tota forma, nom, acció i ésser, la sacralitat de l’univers, la terra , la natura, els animals, els arbres, els rius i les muntanyes. És la sacralitat de la nostra pròpia essència, el reconeixement que la totalitat dels cosmos és el reflex de la Realitat Absoluta. La tradició hindú té com a pilars un conjunt de valors comprensibles a la nostre realitat cultural: l’austeritat, la veracitat, la fortalesa, el discerniment, el no fer mal, l’entrega, la devoció, la noblesa. Val la pena llegir aquest llibre per tenir un coneixement més acurat d’aquesta mil·lenari tradició espiritual i filosòfica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada