diumenge, 27 de gener del 2013

Comprendre la Teodicea


La Teodicea és una disciplina filosòfica-teològica que preten de conciliar l'existència de Déu amb la presència de mal en el món.  L’objectiu de la teodicea és justificar el mal, donant-li un sentit i fent-ho necessari, i procura exculpar a Déu i demostrar que, aquest món. Però la Teodicea resulta, a voltes incòmode. Costa explicar el dolor i el sofriment de la humanitat i alhora confessar l'acció benigna d'un Déu salvador. Però, hom també pot preguntar-se, encara que sigui com a exercici intel·lectual, que greu  seria aquest dolor, que dur seria aquest sofriment, sense la presència de Déu.

La nostra desesperança davant del mal neix per voler viure en un mateix instant la mort en creu i la resurrecció, sense comprendre que tant una com l'altre són un itinerari. La pasqua esdevé en itinerari gràcies al qual el dolor i els sofriment esdevenen font de vida si serveixen per convertir la meva vida. Déu es va present en aquests actes de conversió constants que m'empeny totes les morts en creu existents en la història de la humanitat. És la petita pasqua que ajuda a preparar la gran pasqua pels que estan clavats en l'arbre de la creu.

Aquesta confiança és la que fa dir el salmista "El Senyor estima els qui detesten el mal, guarda la vida dels fidels, els deslliure de les mans dels injustos. Apunta per als justos la llum i l'alegria per als rectes de cor" (Ps 96). Gràcies aquesta confiança la contemplació del dolor en l'arbre de la creu del món fa esclatar un sentiment de compassió gràcies al qual el Déu absent esdevé presència salvadora i alegria d'esperança. Llavors aquesta justificació filosòfica de Déu que busca la Teodicea esdevé experiència humana i l’amor del Salvador esdevé comprensible perquè se’l descobreix al costat dels que estan sofrint. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada